penGikUTkU

Wednesday, February 8, 2012

Di Suatu Senja Di Musim Yang Lalu

disuatu senja di musim yang lalu.Aku ternampak satu adegan yang membuat aku terfikir sesuatu.Cerita dia macam ni,pada satu senja masa tu dah nak dekat maghrib dah,Mat dan Mad (bukan nama sebenar) sedang seronok memekak terpekik telolong dengan gitar kapoknya di tepi simpang di sebuah kampunng yang damai.Kemudian,tiba-tiba datang seorang lelaki yang umurnya lebih kurang separuh abad.Pada mulanya die menegur Mat dan Mad dan mengarahkan mereka berhenti memekak disitu dan mengikut beliau pergi ke masjid,tapi cara pakcik itu terlalu kasar antara dialog pak cik itu adalah seperti ini
"hoi!!!korang nih nak jadi apa hah?!memekak je taw!!dah time maghrib pun nak memekak lagi!!!nak jadi kwn syaitan kat neraka ke hah?!ke nak jadi Iblis?!"herdik Pak cik tu kat mereka berdua.
pastu mereka bedua pon bgun dari tempat itu sambil berkata "uwekkkkk!!!blah la pak cik macam lah boleh masuk syurga maki-maki orang..tuihhhh"....
"celaka ,kurang hajau kau ye"pak cik tu membalas dengan kata-kata yang lebih kesat.Apa lagi kalau dah dasar seorang remaja yang cepat memberontak mereka membalas dengan kata2 yang lebih kasar.Aku pon tak sanggup nak tulis kat dalam ni.heheheh

bile aku tengok peristiwa itu aku teringat kat budak yang turunkan wajah pemimpin baru2 ni,sape ye namenye..kamal adli,Fahmi adli,Alham Adli tiga2 ni salah kot,aku lupa nama dia.Bagi mereka itu adalah satu bentuk ekspresi.Namun demikian,ekspresi itu dibalas dengan satu eksperesi yang sangat kasar oleh pihak yang tersinggung perasaannya,sampai nak nak meludah-ludah,sebar gambar budak tu yang konon-kononnye gay.Ada jugak yang smpai nak bertumbuk-tumbuk,memaki hamun.Mereka cuba nak jatuhkan hukum sendiri.


tapi apa yang aku pikirkan,sepatutnya pihak yang dikatakan sangat MATANG itu haruslah mengambil pendekatan untuk MENDIDIK bukanya MENGGERTAK atau MENGHERDIK.Mahasiswa adalah pelajar dan segala yang berlaku adalah suatu proses ilmu.Kesilapan itu memang lumrah tetapi boleh ditegur.BUKAN dengan cara pekik,tumbuk atau ludah-ludahan.

sekian...
kredit to sireh majalah APO?

12 comments:

qamarguyz said...

salam ziarah..
suka entry nie =)
Adam Adli nama mamat tu..
benar, mahasiswa anak muda..
depa orang tua, duduk diam plz!
hahaAaa

dhiera said...

ye setuju~ rasa ye tak perlu nak melayan budak tu (si adli ni) sampai macam tu sekali~

kadang2 apa yg dituntut tu mesti ada sebab. kaji la dulu~ undang2 manusia boleh ubah kot. lain la undang2 Allah. undang2 Allah tetap yang terbaek.

salam perkenalan~

cik CT said...

QAMARGUYZ_org tua boleh menegur tp dgn cara yg lebih berhemah

dhiera_setuju ngan awak..salam perkenalan

Eein Azryn said...

kalau nak ajak orang buat baik, gunalah cara yang baik. betul tak?

cik CT said...

Eein azrin_btol tu,tidak slahkan kalo menegur dengan cara yang baik..lagi org suka..:)

Sheeda Minhaj said...

ema memang berwawasan..mungkin calon ahli parlimen tak lme nanti....adham adli tu budk mrsm kite daa.hahahahha

cik CT said...

sheeda_hahahha..aku nk jadi ahli parlimen..noooooo...tu lah pasal tibe2 teringat kt name tu plak name mcm nk dekat je...hahah

starzieti said...

betul2. :)

cik CT said...

starzieti_btol..btol..btoll...heheh

Juliet_iRa~" said...

seeloknya cara y lebih lembut la digunakan kan..sbb sllnya cara keras ni xkan jd..:)

cik CT said...

yeah itu sgt btoll..

iszieylyanziy said...

setuju,,dah nama pon student,,kena la ada golongan yang mendidik,,student pon,,jangan la buat benda yang pelik2 sangat