penGikUTkU

Wednesday, August 4, 2010

kahwen kan aje.....

pagi tadi saye terdengar radio hot fm,dan mereka membincangkan tentang isu Kerajaan negeri melaka menggalakkan ibu bapa membenarkan anak2 mereka yang masih bersekolah berkahwin untuk mengelakkan masalah pembuangan bayi.

saye rasa ibu bapa tidak perlu berbuat demikian,para pelajar perlulah berfikiran lebih matang.Korang ingat senang ke nak kawen nih,dah lah korang tuh masih blaja lagi.Terutama kepada pelajar lelaki,bila dah kawen korang akan menjadi ketua sesuatu keluarga tu,X kan korang nk bg ank bini korg makan pasir....aisy...tak paham lah saya dengan saranan nih.Tak masuk akal....

Saranan itu turut "direstui' Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) dengan memberi kebenaran nikah kepada pelajar lelaki bawah 18 tahun, pelajar perempuan pula bawah 16 tahun.
wahhhh...suke lah budak2 nih dapat kawen awal yer,senang lah deorang nak buat anak ramai2...pas tuh budak laki tuh dah nyampah kt budak pompuan tu terus tinggalkan..gantung tak bertali sebab tak taw hukum agama,tak pon ceraikan je...amboiiiii...bestnyer...x masuk akal betol.kebanyakan Budak2 zaman sekarang nih taw nak enjoy jer,terlalu banyak hiburan,sebab tuh lah jadi macam nih.Lagi satu,deorang datang sekolah just nak dapat A dalam exam je,bukannye nak ambil teladan dengan apa yang mereka belajar

Saya rasa,kahwen pada usia muda.Tanpa punca rezeki yang tepat akan mendatangkan lebih banyak masalah sosial......mAKANYa....fikirkanlah....

P/S-ini pendapat saya sahaja....mungkin orang lain mempunyai pandangan yang berbeza dengan saya.Kalo ada yang terkilan dengan entry nh,saya mintak maaf banyak2....sekian wassalam....

13 comments:

MiSz_aIN said...

as orang melaka,mula mula tak setuju juga dengan perkara ni.iyelah kan,kahwin bukan benda mudah.orang dewasa kahwin pun boleh cerai berai,inikan pula budak budak kecik ni.tapi bila fikir fikir balik dan dengar pandangan orang lain,,i thinks maybe this is the right decision.
maybe.yelah kan,kerajaan mungkin dah tak nampak apa jalan lagi dah nak bendung masalah ni.
kalau tak bagi kahwin,nanti bila dapat anak buang sepah sepah sini sana sebab malu.maksiat sesuka hati.bukan tak nak fikir pasal masalah nak bagi anak bini makan apa,tapi ini untuk mencegah maksiat.

p/s : sekadar pandangan ye author ;)

cik CT said...

ceh,org mlaka sudah bersuara....tapi saye rase eloklah kita mencari jalan yang lain.Jln yang boley memberi manfaat kepda sume org....Ajaran agama dari ibu bapa adalah yang paling penting,mcm mana kalo deorang dah kawen lepas tuh,prangai deorg sume mcm hampeh..x sedar2 diri..mcm mana deorg nak ajar anak deorg ke jln yang benar..smpi bile2 pon x selesai...

HaNTwO said...

byk pro kontranya bile cadangan tu dilaksanakan..mungkin boleh membendung penzinaan dikalangan remaja tapi akan bertambah kes penceraian...adakah mereka ni tau ape makne perkahwinan dalam usia yang begitu mentah?? mungkin bg remaja ni hanya nafsu semata-mata..kawin pun melakukan persetubuhan yang dikatakan halal semata-mata...kerajaan kena kaji benda ni daripada akar umbi..bukan melaksanakan cadangan dengan membabi buta sahaja...dan mak bapak kenala mainkan peranan yang kuat dalam menangani ISU ni..(sekian pendapat hantwo)

cik CT said...

yeah...btol tuh hantwo....kerajaan kene pikir kesan masa pendek dan kesan masa panjang saranan tuh...

HaNTwO said...

hehehe...

Tomato Gurl's Life said...

xpatut..kl kawin muda tp pas2 cerai berai..xguna jugak..masa budak2 xmatang lagi..semua ikut nafsu..mak ayh kena byk main peranan..lebih bagus perbanyakkan bimbingan agama..

p/s: mmg xde chatbox ke cik tom yg tak jumpa...huhu..

Amyza said...

apa pulak camtu..kalau kawen nanti lagi banyak masalah..org kawen muda ni banyak masalh...saya yg dah keje ni pun x digalakkan kawen lagi..hahaha..masak nasi pun mentah lagik..

cik CT said...

tom n amyza-btol3.....pikir2kanlah dulu ye....

n@jwamz said...

a'ah...
my opinion la kan...i dun think laaa...
d bes way 2 solve dis prob bg remaja yg masih x de ckup ilmu psl marriage life ni kawen n then let them skul kt sek mngandung...
sb dorg nk kawen nafsu je...n pngaruh media...
plg pnting kte ajak dorg dalami agama sbaik-baiknyaa... kalau kawen mcm ni...laen lak msalah timbul...long-term effect...bkn sng nk mngekalkn p'kahwinan kalau x de ilmu.......hmmm

cik CT said...

najwa-btol,lbey bek..anta deorg blaja agame...

Ummul said...

Cadangan Dato' Ali Rustam itu adalah solution untk masalah sosial sekarang. IF it work, why not? Yes, mmg perkahwinan itu bukan mudah untuk budak2 mentah, tapi nak ke kita zina dan masalah sosial lain terus meruncing? Tak nak kan? Thats why people figure out some solution and Dato' cadangakan kahwin awal. Peace!

pakDin said...

pakcik nak kawin!!! hakhak

cik CT said...

ummul-mmg kite nk kurangkan zina,tpi mungkin ade cara yang lebih baik drpd cara nih...peace no war....
pak din-pflah kawen x dek sape nk halang,umur pak cik pon dah tua...huhuhu